Hadie zaujímavosti

05.08.2011 07:41

Hady vnímajú vonkajšie podnety zrakom, hmatom a tiež pomocou Jacobsonovho orgánu, ktorý žiadne iné živočíchy nemajú. Tvoria ho dve jamky nad ústami, v ktorých sú citlivé čuchové bunky. Do jamiek had vsúva konce svojho rozdvojeného jazyka, ktorý pred tým vyplazí a nachytá naň rôzne pachy. Niektoré hady majú zase na hlave citlivé termoreceptory, vďaka ktorým dokážu vystopovať korisť aj v úplnej tme.

 

Nie všetko, čo sa plazí a nemá nohy, je had. Existujú aj beznohé jaštery. Medzi ne patrí aj u nás žijúci slepúch. To, že patrí k jašterom, na prvý pohľad prezrádzajú jeho pohyblivé očné viečka. Zaujímavou skupinou plazov sú tiež obrúčkovce. Niektoré znaky majú spoločné s hadmi, niektoré s jaštermi. Vyzerajú ako obrovské červy. Žijú pod zemou a živia sa hmyzom. Na povrch vyliezajú podobne ako dážďovky len v období dažďov, keď ich podzemné chodby zaplaví voda.

  

slepúch                                              obrúčkovec

Štrkáče vydávajú zvuk pomocou štrkadla, ktoré majú na konci chvosta. Štrkadlo vzniká a zväčšuje sa pri zvliekaní. Tvoria ho zbytky starých nezvlečených pokožiek, ktoré zostávajú na konci chvosta v tvare prstencov. Pri každom zvliekaní jeden pribudne.

   

štrkáč                                                    pytón Reinhardtov

Pozoruhodným hadom je vďaka svojmu vzhľadu vretenica rožkatá. Žije na Balkáne a je jedovatá. Jej sfarbenie je premenlivé, prispôsobuje sa okoliu, v ktorom sa nachádza. Často sa zahrabáva do piesku, v ktorom dokáže byť takmer neviditeľná. 

     

vretenica rožkatá

Niektoré hady majú zvláštny spôsob obrany. Pytón Reinhardtov sa v nebezpečenstve zvinie do pevného klbka, v ktorom si ukryje hlavu, aby bol chránený pred nepriateľom. Heterodon nasicus má pri stretnutí s nepriateľom niekoľko spôsobov ako ho zastrašiť. Najprv sa pokúsi o výpady hlavou, pričom roztiahne krk, podobne ako kobra. Keď to nepomáha, stočí sa do klbka, schová si v ňom hlavu a vztýči chvost, ktorým sa snaží odlákať pozornosť útočníka. No a keď zlyhá aj táto taktika, začne predstierať, že je mŕtvy.

  

 heterodon nasicus