Pytón kráľovský (Python regius)

18.01.2014 18:44

Pochádza z Afriky, obýva tropické dažďové oblasti a savany. Má mohutné telo s hladkými šupinami, klinovitú hlavu a úzky krk. Pôvodné sfarbenie je tmavohnedé so svetlými škvrnami. Pozdĺž celej hlavy má dva svetlohnedé pruhy. Brucho je biele, lemované tmavými pruhmi. Tieto pytóny majú krátky chvost a "pozostatky" končatín v podobe dvoch pazúrikov. Pytón kráľovský dorastá do dĺžky 1 - 1,5 m. Je aktívny najmä v noci, kedy využíva termoreceptory umiestnené nad hornou čeľusťou, ktoré mu umožňujú presne zacieliť na korisť i vo veľkej tme. Pytóny kráľovské sa dožívajú veľmi vysokého veku, obvykle až 30 rokov. 

Pytón kráľovský je známy ako pokojný had, preto ho vyhľadávajú mnohí začiatočníci. Tento druh však často odmieta potravu, preto si jeho chov vyžaduje určité skúsenosti. Je pravdou, že takmer vôbec neútočí a keď sa cíti ohrozený, zvinie sa do gule a hlavu schová dovnútra, preto si získal pseudonym ball python (loptový pytón). Takéto správanie sa väčšinou objavuje v začiatkoch chovu, no časom zmizne. 

Tento druh potrebuje suchšie, dobre vetrané terári um, s úkrytom a vždy čerstou vodou vo väčšej miske. Nemala by chýbať ani vetva na plazenie a odpočívadlá. Ako v každom teráriu, i tu by mali byť kamene, ktoré poslúžia hadovi pri zvliekaní. Dospelý jedinec by mal obývať terárium s rozmermi aspoň 100x60x60 cm (dxšxv). Ako substrát je vhodná rašelina, bukové štiepky alebo jedľová kôra. Na vyhrievanie terária poslúži obyčajná alebo bodová žiarovka umiestnená tak, aby sa had nepopálil. Optimálna teplota by sa mala pohybovať v rozmedzí 28 - 32 ° C.

Pytóna kráľovského kŕmime hloda vcami (myši, škrečky, menšie potkany). Spomínané odmietanie potravy niekedy môže trvať aj niekoľko mesiacov. Príčinou nežravosti môže byť nevhodné ubytovanie alebo teplotné podmienky, zlá vlhkosť, vnútorné aj vonkajšie parazity, zranenia či stres.