Ako si vybrať hada

23.08.2014 09:37

Skôr, ako si prinesiete domov nového člena rodiny, treba si poriadne premyslieť, ktorý druh bude pre vás najvhodnejší. Pre mnohých zohráva veľkú rolu priestor - od dĺžky hada závisí veľkosť terária. Začiatočníkom sa odporúčajú neagresívne druhy nejedovatých hadov, ktoré nie sú náročné na teplotu a vlhkosť v teráriu, bez problémov prijímajú potravu, nebránia sa kontaktu s človekom a sú aj cenovo dostupné. Medzi takéto hady patria:

 

Užovka červená -  Elaphe guttata

Užovka červená je začiatočníkom odporúčaná najviac, je vhodná hlavne deťom. Jej chov je bezproblémový, je krásne sfarbená, ale v mladosti býva pomerne bojazlivá. Je to nočný tvor, cez deň ju v teráriu veľmi nevidieť, pretože je schovaná v úkryte alebo zahrabaná v substráte. Narastie do 1,5 m dĺžky, takže bude potrebovať terárium s rozmermi 60x40x40cm.

viac o užovke červenej

 

Pytón kráľovský - Python regius

Patrí k najmenším druhom pytónov. Jeho dĺžka v dospelosti je okolo 150 cm. Aj tento druh pytóna je nenáročný a povahovo mierny had. Jednou z výhod je, že sa s ním dobre manipuluje,  pretože  pri  pocite ohrozenia sa zmotá do klbka, takže nehrozí  divoké naháňanie mladého bojazlivého zvieraťa po teráriu. Keď si na chovateľa zvykne, postupne prestane "klbko" používať. Terárium pre pytóna kráľovského má mať rozmery  aspoň 80x50x50 cm. 

viac o pytónovi kráľovskom

 

Veľhad kráľovský - Boa constricor

Ide o pomerne veľkého a ťažkého hada, ktorý v dospelosti presahuje 2m. Jeho obrovskou výhodou je, že je veľmi kľudný, nie je plachý a bez problémov sa nechá vziať na ruky. Pokojná povaha mu zostáva po celý život. Terárium je nutné zaobstarať vo veľkosti aspoň 100x50x50 cm. Veľhad kráľovský je ideálny aj pre odchov, pretože samica neznáša vajcia, ale rodí živé mláďatá, odpadá teda nutnosť inkubácie vajec. 

 

Medzi ďalšie hady, ktoré by mohol zvládnuť začiatočník patria aj niektoré druhy koráloviek, napr. Korálovka mexická alebo Korálovka sedlatá. Treba však myslieť aj na to, že čo sa píše o jednotlivých druhoch hadov, je myslené všeobecne a vždy sa nájde aj nejaká výnimka, ktorá sa vymyká zo svojich radov. Jednoducho povedané, aj pokojný had môže pri neopatrnej manipulácii uhryznúť. A hoci uhryznutie škrtiča nie je jedovaté, môže byť bolestivé, najmä ak sa jedná o veľkého hada, a krváca.

Preto je dobré, ak si začínajúci chovateľ kúpi mláďa, ktoré si naňho postupne zvykne. Ideálne je vybrať si hadíka z chovu skúseného chovateľa, ktorý vám ukáže aj rodičov mláďaťa a okrem zvieratka si domov odnesiete aj zopár dobrých rád.