Rozdiel medzi korálovkou a korálovcom

13.03.2014 15:58

Korálovka a korálovec majú podobný nielen názov, ale aj sfarbenie, preto ich nie každý hneď rozozná. Sú to hady, ktoré žijú v teplejších oblastiach Ameriky. Korálovec je jedovatý, jeho jed spôsobí človeku smrť do 24 hodín. Korálovka patrí medzi škrtiče, svojím sfarbením napodobňuje jedovatého živočícha, čím sa chráni pred predátormi. 

Obidva druhy majú na tele pravidelné priečne farebné pruhy. Na ich telách sa najčastejšie striedajú červené, čierne a žlté prstence. Rozdiel medzi sfarbením korálovky a korálovca spočíva v striedaní farebných pruhov. U korálovca sa strieda žltá, červená, žltá, čierna...  U korálovky žltá, čierna, červená, čierna... pričom sa červená nikdy nedotýka žltej.

           

Korálovka patrí do skupiny nejedovatých hadov, ktorá sa vyznačuje viacerými druhmi, veľkým množstvom poddruhov a farebných variácií. Dosahuje dĺžku 2 m. Korálovky sú atraktívne pestré hady, v chovoch veľmi obľúbené. Nevýhodou je ich kanibalizmus (odtiaľ pochádza názov hadiarka), preto by sa mali chovať oddelene. Ich hlavnou zložkou potravy sú hady (často aj korálovce) a jaštery. 

Korálovec obýva suchšie pralesy na severe Južnej Ameriky. Dorastá do dĺžky 60-70 cm. Je to nočný had, cez deň sa skrýva v rôznych úkrytoch. Jeho potravou sú hady, jašterice a drobné hlodavce. Koralovce patria medzi veľmi jedovaté hady, no sú celkom pokojné a nie príliš rýchle. Ich jedové zuby sú krátke, takže sa pred nimi možno chrániť vhodným odevom a obuvou.