Rekordy z hadej ríše III.

24.07.2011 07:11

III. Jedovaté hady

Austrália je kontinent s veľmi bohatou a veľmi neobvyklou haďou faunou, ktorá sa diametrálne odlišuje od okolitého sveta, tak ako aj ostatná fauna Austrálie. Práve tu žije aj najviac druhov jedovatých hadov. Zo 143 druhov tu žijúcich hadov je len 11 druhov užovkovitých, hoci na všetkých ostatných kontinentoch užovky dominujú. V Austrálii žije až 65 druhov korálovcovitých hadov, čo je tretina ich celosvetového počtu. 

Najdlhšie jedové zuby

Najdlhšie jedové zuby majú vreteniceštrkáče. Nachádzajú sa vpredu na hornej čeľusti, sú duté ako injekčná striekačka a smerujú dozadu. V tlame sú zložené takmer vo vodorovnej polohe. Až pri uhryznutí, keď had otvorí papuľu, sa zuby vztýčia do zvislej polohy. Rekordmanom v dĺžke jedových zubov je Vretenica gabunská (Bitis gabonica), ktorá je zároveň aj najmohutnejšou zmijou sveta. Jej zuby dosahujú dĺžku 50 - 70 mm.

 

Vretenica gabunská

Najjedovatejší had

Najjedovatejším hadom na svete je morský had Vodnár belcherov (Hydropsis belcheri). Tento hady má veľmi prudký jed, no pri uštipnutí vmieša do rany len malé množstvo jedu, navyše má malé ústa a dokonca ani nie je agresívny, vďaka tomu nepatrí medzi hady najnebezpečnejšie pre človeka.
Nejjedovatejším suchozemským hadom je austrálsky Taipan menší (Oxyuranus microlepidotus). Jed z jeho jedného uštipnutia by dokázal zabiť 100 ľudí alebo 250 tisíc myší. Jed by človeka zabil asi za 45 sekúnd. 
Za najnebezpečnejšieho hada na svete je považovaná Mamba čierna (Dendroaspis polylepis), v rebríčku jedovatosti síce uzatvára až prvú desiatku, ale vďaka svojej agresivite a množstva jedu, ktoré vstrekne do rany, je pre človeka najnebezpečnejšia zo všetkých hadov. Smrtiaci účinok jedu sa prejaví po 15 minútach do 3 hodín.

  

Vodnár belcherov                      Mamba čierna 

 

 Taipan menší 

Najrýchlejšie hady

Mamba čierna (Dendroaspis polylepsis) z Afriky, je údajne nejrýchlejšie sa pohybujúcim hadom na zemi. Za krátku dobu dokáže vyvinúť rýchlosť až 19 km/h. Najrýchlejšie plávajúcimi hadmi sú morské vodnáreVodnár dvojfarebný (Pelamis platurus) dokáže pri prenasledovaní koristi plávať rýchlosťou 16 km/h.