Prečo chovať hada

23.08.2014 09:20

Rozmýšľate nad chovom beznohého miláčika? Terárium je pekná dekorácia do bytu a netradičné zvieratko v ňom pôsobí zaujímavo, no treba sa oňho aj vedieť postarať. Potreby hada sú celkom odlišné napríklad od potrieb psa alebo mačky.

 

Had nie je slizký

V žiadnom prípade nie je had slizký, ako si niektorí myslia. Jeho koža je naopak suchá a na dotyk veľmi príjemná. Pre mnohých je veľmi dôležitým dôvodom pre chov to, že had nemá žiadnu srsť a je teda vhodný aj do domácnosti, kde je niektorý z členov rodiny alergik. Takýchto zvierat je veľmi málo a hada, na rozdiel od rybičiek, ktoré sú pre alergikov tiež vhodné, si môžete vytiahnuť z terária a nechať ho voľne plaziť po rukách. Je to veľmi príjemné a upokojujúce. 


Nenáročný chov

Chov hada je úplne nenáročný z časového i finančného hľadiska. Jedinou väčšou investíciou je terárium. Ak si však zvolíte vhodnú veľkosť, ďalšie už potrebovať nebudete, aj keď hadík vyrastie. Samotný had je niekedy tiež vyššia finančná položka, no záleží od druhu a miesta, kde si ho kúpite. V chovateľských obchodoch sú zvieratá niekoľkonásobne drahšie ako na burzách chovateľov.

Dôležitým kritériom pre chov hadov je aj to, že sa nemusia kŕmiť každý deň, ale mladé hady postačí kŕmiť raz týždenne a dospelé 1-2 krát za mesiac. Tu však treba poznamenať, že hady sú predátori, svoje jedlo by si mali uloviť. V zajatí sa kŕmia živými hlodavcami, preto si treba dobre premyslieť, či zvládnete pohľad na hada, ktorý škrtí a požiera napríklad myš. 

 

Kedy si hada radšej nekupovať

V prípade, že si chcete zaobstarať hada len preto, že ho má váš sused alebo preto, že chcete urobiť na niekoho dobrý dojem, tak odporúčam žiadneho hada si nekupovať. A to nielen preto, že hady sa dožívajú aj 20 rokov, ale hlavne preto, že k zvieraťu musíte mať od začiatku vytvorený kladný vzťah, čo je hlavným predpokladom úspešného chovu.