Pavúčie zaujímavosti

22.08.2014 08:16

Pavúky majú rôzne povahy

Dánski arachnológovia zistili, že pavúky, rovnako ako ľudia, majú rôzne povahy. U jedného druhu sa tak dajú pozorovať rôzne povahy. Napríklad útočnosť ovplyvňuje nie vzrast pavúka, ale odvaha, ktorá tvorí charakterovú črtu. Pavúky, ktoré žijú  v kolónii svojho druhu, majú stabilnejšie osobnosti. Svetobežníci, čo sa stretávajú s novými pavúkmi, majú osobnosti pružnejšie a variabilnejšie.

Dokážu sa podeliť o potravu

Austrálske pavúky druhu Delena cancerides žijú v skupinách. Dorastajú do veľkosti 4,5 centimetra, pričom rozpätie ich nôh môže dosahovať až 20 centimetrov. Sú to noční predátori, nestavajú siete, ale aktívne lovia. Cez deň sa ukrývajú pod kôrou stromov. Keď sa im podarí v noci uloviť nejakú potravu, prinesú ju do kolónie a podelia sa s ostatnými. Pravý dôvod je ale taký, že sa chcú vyhnúť denným predátorom, v prípade, že by korisť mimo svojho úkrytu nestihli skonzumovať.

Robiť mŕtveho pavúka

Asi päťmilimetrový pavúčik Cyclosa conica používa na maskovanie svojho neveľkého vzrastu skutočne zaujímavý spôsob. Svoje telo pokrýva mŕtvymi časťami koristí. Vytvorí tým dojem až päťnásobku svojej pôvodnej veľkosti. Okrem toho, vyzerá akoby bol pokrytý plesňou, teda mŕtvy. Tento spôsob kamufláže a zvyšky odumretej potravy úspešne priťahujú ďalšiu korisť.

Cyclosa conica                       Cyclosa na love
 

Ako krab

Krabie pavúky pochádzajú z Floridy a patria medzi jedovaté druhy. Hoci ich jed nie je pre človeka nebezpečný, uhryznutie bolí. Sú ľahko spoznateľné a ako hovorí už ich názov, výrazne sa podobajú na kraby. Končatiny majú natiahnuté do strán a dokážu sa pohybovať všetkými smermi, rovnako ako krab. 

Pavúk alebo mravec?

Myrmarachne plataleoides je malý pavúk, ktorý sa vkradne do mraveniska a žije utajene medzi svojimi nepriateľmi. Aby zostal nepovšimnutý, pobehuje po mravenisku na šiestich nohách, pričom zvyšné dve vystrkuje dopredu, aby vyzerali ako tykadlá. Tento majster v maskovaní dokáže tak verne napodobniť správanie mravcov, že sa mravenisko zakrátko  stáva jeho domovom. Cez deň sa snaží splývať s davom a v noci chytá mravce priamo v mravenisku.  Ak je jeho činnosť odhalená, využije výhodu svojich ôsmich nôh a rýchlo utečie.

Výborní skokani

Niektoré druhy pavúkov dokážu aj skákať. Zaujmú však najmä svojím prekrásnym sfarbením a veľkými očami. Štyri páry očí im poskytujú výborný zrak. Pri skákaní používajú hlavne zadný pár nôh, ktorý je väčší a silnejší.

 phidippus mystaceus                  maratus volans
 

Križiak namiesto mucholapky

Málokto znesie v kúte pavúka, predsudky o pavučinách a neporiadku nepustia. Často si však neuvedomujeme, že taký nevinný križiačik, s ktorým bojujeme o kúsok miesta v byte, nám vlastne pomáha likvidovať iný, škodlivý hmyz v byte.

Keď príde o nohu, narastie druhá

Pavúky, podobne ako plazy, sa počas svojho života niekoľkokrát zvliekajú. Pri tomto procese sa môže stať, že pavúk príde o nohu. Keďže ich má viac než dosť, určite by prežil aj bez jednej končatiny. Príroda si to však dokáže zariadiť aj v takomto prípade. Tak, ako dorastie jašterici chvost, zakrátko dorastie aj pavúkovi chýbajúca noha.

Brachypelma smithi

Strach z pavúkov

Arachnofóboiu trpia milión ľudí na celom svete. V Amerike a Austrálii je strach z pavúkov extrémny. Ide hlavne o miestne jedovaté druhy, ktorých zlá povesť je často zapríčinená rôznymi historkami a klamnými informáciami. Len v USA trpí arachnofóboiu 23 miliónov obyvateľov, z toho je 80 percent žien.