Morelia viridis

30.07.2011 10:09

Morelia viridis je veľmi atraktívny stromový pytón, pochádzajúci z dažďových pralesov Indonézie. Prirodzeným prostredím tohto hada je divoká, neprístupná a rozmanitá krajina s členitým terénom, teplým a vlhkým podnebím s veľkým množstvom zrážok. Preto morelie chované v zajatí vyžadujú terárium s teplotou 26 - 31° C s pomerne vysokou vlhkosťou vzduchu. 

     

Morelia viridis patrí medzi malé pytóny s priemernou dĺžkou do 150 cm a hmotnosťou do 2 kg.  V porovnaní s inými druhmi pytónov sa jedná o pomerne štíhleho hada dokonale prispôsobeného stromovému spôsobu života. Dožíva sa okolo 20 rokov. Mláďatá sa liahnu žlté alebo červené, asi po roku sa sfarbujú do zelena.

Ako jeden z mnohých druhov stromových hadov, trávi morelia viridis väčšinu času mimo zeme. Výborne sa však pohybuje aj po zemi. Je aktívna za súmraku a v noci, cez deň odpočíva na svojom obľúbenom mieste. Po zotmení sa vydáva na lov. Ako ostatné nočné druhy, aj tento had má elipsovité (mačacie) zreničky, ktoré sa po zotmení roztiahnu a umožňujú výborné nočné videnie. Na hlave majú umiestnené termoreceptory, ktorými vnímajú infračervené žiarenie a rozlišujú teplotné rozdiely na desatiny stupňov Celzia, preto sú schopní zaznamenať aj minimálne výkyvy v teplote okolia a sledovať korisť aj za úplnej tmy. 

Viridisky v zajatí majú väčšinou svoje obľúbené miesto na odpočívanie, kde by mali mať okrem pocitu bezpečia zaistenú aj optimálnu teplotu. Na korisť číhajú visiac dole z vetvy. Predná časť tela je ohnutá do písmena S, a pripravená k rýchlemu útoku. Väčšinou zaútočia už pri najmenšom pohybe, hoci aj na ľudskú ruku pri podávaní potravy.

Moreliu viridis často vidieť v typickej polohe, keď je stočená na vetve, pričom sa pevne drží chvostom. Má veľmi zaujímavý koniec chvosta, ktorý upúta začínajúcich i skúsených chovateľov. Je sivý, zelený alebo čierny a veľmi pohyblivý. Po zotmení ním had pohybuje, čím priláka bližšie zvedavú korisť.