Bičovka nosatá

18.01.2012 11:36

Tento prekrásny druh stromového hada pochádza z juhovýchodnej Ázie. Nádherná zelená farba bičovky nosatej umožňuje dokonalé splynutie plaza v prírode, medzi listami stromov a kríkov. Bičovka disponuje viacerými farebnými variáciami. Jedná sa o hada s dennou aktivitou, ktorý je celkom rýchly a dosť útočný. Ide o živorodý druh, no v domácom chove sa ho zatiaľ nepodarilo rozmnožiť. Dorastá do dĺžky 1,5 m. Má pomerne veľkú podlhovastú hlavu s veľkými očami a horizontálnymi zrenicami, ktoré sú typické pre stromové hady a umožňujú im binokulárne videnie. Vďaka výbornému zraku je veľmi dobrým lovcom.

Bičovky chované v zajatí sú skôr výnimkou, pretože ich chov je dosť náročný. Terárium pre bičovku by malo byť zariadené na výšku. Ako substrát je vhodná borovicová kôra alebo zmes piesku a rašeliny. Nesmie chýbať veľká miska s vodou a množstvo vetví a rastlín, aby sa had cítil bezpečne.  Ideálna teplota v teráriu je 26 - 28° C, vlhkosť okolo 80%.

Najväčším problémom v chove bičoviek je kŕmenie. V prírode sa živia len jaštericami, obojživelníkmi a občas stromovými hlodavcami. Bičovky chované v zajatí pochádzajú väčšinou z dovozu a sú zvyknuté na takúto stravu. S problémami si zvykajú na holíčatá myší, ale väčšina z nich si na myši nezvykne vôbec. Kŕmenie myšami je síce pre chovateľa jednoduchšie, ale často sa odrazí na zdravotnom stave hada, čo môže mať za následok jeho úhyn. Mnohé bičovky spočiatku potravu celkom odmietajú, časom začnú prijímať žaby, gekony, výnimočne ryby. Veľkým problémom býva tiež rozkrmovanie mláďat. Bičovky z importu často trpia vnútornými parazitmi. Veľmi časté bývajú prípady úhynu tohto druhu chovaného v zajatí, preto sa neodporúčajú začínajúcim chovateľom.

 farebné formy