Oko chameleóna - dokonalý orgán

31.01.2014 17:42

Chameleón je už na prvý pohľad zaujímavý svojimi vypuklými očami. Oko chameleóna je považované za technicky najdokonalejší orgán v celej živočíšnej ríši. Je oveľa výkonnejšie ako ľudské oko.

Oči tohto plaza majú aj šošovku, ale vidno je iba zrenicu. Partie tvrdej kože okolo očí sú sčasti prirastené k očnej guli. Ostrosť videnia zaisťuje rohovitá koža. Očná dierka a zrenica vytvárajú dodatočný efekt, ktorý je najčastejšie porovnávaný s camerou obscura (obrázok dole) a zvýšením hĺbky ostrosti vykazuje znaky stenopaickej medzery. Stenopaická medzera je nástroj používaný v oftalmológii na posúdenie zrakovej ostrosti. Skladá sa z okrúhleho, asi 3 cm nepriehľadného plastového disku, ktorý má v strede okrúhly, 1-2 mm otvor. Presne tak vyzerá oko chameleóna. V​ďaka tomuto efektu vidí chameleón ostro až na vzdialenosť do jedného kilometra, preto môže včas zazrieť nepriateľa a nájsť ochranu v lístí.

Ďalšia zvláštnosť je prirodzená ochrana chameleónových očí. Na čapíkoch (zmyslové bunky) sietnice, pomocou ktorých oko vníma sveto a farby, sa vytvárajú malé olejové kvapky, ktoré zmierňujú dopad svetla a tak chránia príslušné očné nervy.

Výnimočná schopnosť, ktorou sa môžu pýšiť len chameleóny, je nezávislý pohyb očí. Každým okom dokážu pozorovať iný priestor, a tak vlastne vnímajú dva rozdielne obrazy. Doteraz však nie je známe, ako sa tieto dva rozdielne obrazy spracovávajú v mozgu. Nezvyčajnú pohyblivosť očí zabezpečuje komplex svalového aparátu.

Ako teda funguje používanie očí pri love? Najprv je nezávisle každým okom prehľadávané celé okolie. Ak chameleón objaví korisť, zameria ju obidvoma očami. Oči sú pravidelne vystúpené na oboch stranách hlavy, čím sa zväčšuje uhol pohľadu. Vo vertikálnej rovine je to 90°, v horizontálnej 180°.  Tak vznikne binokulárne 342 stupňové zorné pole. Mŕtvy bod má len 18°. Kvôli nemu si plaz nedovidí iba na malú časť chrbáta.

Okrem aspektu videnia má oko tiež funkciu vnútrodruhovej komunikácie. Podľa sfarbenia okolia oka chameleón signalizuje pripravenosť na párenie, alebo poznávanie v rámci druhu. Počas spánku sú oči otočené nadol a zrenice obrátené do záhybu kože, kde sú chránené rohovitými šupinami. Niektoré druhy chameleónov môžu vtiahnuť do hlavy aj celé oči.

Camera Obscura je vlastne svetlotesná krabica, do ktorej je navŕtaný malý otvor. Na vnútornej strane krabice, ktorá leží oproti otvoru sa zobrazuje predmet, ktorý sa nachádza pred samotnou krabicou. Svetlo sa šíri priamočiaro a svetelné lúče odrazené od predmetu, ktorý je vonku, prechádzajú cez malú dierku, preto je obraz prevrátený.