Chameleón jemenský (chamaelleo calyptratus)

21.01.2014 13:20

Ako hovorí už jeho názov, pochádza z oblasti Jemenu. Zdržiava sa na stromoch a kríkoch, kde sa dokonale maskuje pred predátormi a to nielen zmenou farby, ale aj sploštením tela, vďaka čomu sa dokáže skryť za vetvičky a tváriť sa ako ich tieň. Nevýhodou je, že v spánku neovláda farbomenu a vtedy je ľahkou korysťou. Farbu mení nielen podľa prostredia, ale aj podľa nálady. U tohto druhu chameleónov prevládajú odtiene zelenej, hnedej, žltej, čiernej, bielej a tyrkysovej. 

Chameleóni výborne lozia po vegetácii, umožňujú im to na konci rozdvojené končatiny. Pri lezení si pomáhajú aj veľmi ohybným chvostom. Sú známi svojou pomalosťou. O to rýchlejší je ich jazyk, dlhší ako celé telo. V kľude je zrolovaný, no pri love ho povysunú, zacielia a vymrštia. Živia sa hmyzom a niekedy aj mláďatami hlodavcov a vtákov. Stravu si spestrujú najmä ovocím a listami rastlín. Vodu prijímajú oblizovaním kvapiek z listov. Obľubujú vlhké prostredie, v rozmedzí 40 - 65 %. 

Najvyvinutejším zmyslom chameleónov je zrak. Oči dokážu otáčať nezávisle na sebe, preto vidia všetko, čo sa okolo nich deje. O čo lepší majú zrak, o to horší je ich sluch. sú takmer hluchí a nevydávajú ani žiadne zvuky. Dorozumievajú sa hlavne sfarbením a nafukovaním tela. Samec dorastá do dĺžky 60 cm a samička do 40 cm. Dospelý samček má vysokú prilbu a hrebeň na chrbte, jeho hrdlo pokrývajú výrazné šupiny.